TAAM, keurslager

Heden en toekomst

Oude gebruiken in een moderne Keurslagerij!

Onze slagerij is nog steeds na meer dan 45 jaar gevestigd in de prachtige binnenstad van Edam. Het team van Keurslagerij Taam, is een team met veel ervaring. Vraag aan hun bereidingstips, eet tips, vragen over onze producten of wilt u in plaats van 'een onsje vleeswaren' een half ons', zij informeren en helpen u graag.

98% van onze producten maken wij zelf in onze worstmakerij, winkel en keuken. Dit betekend, altijd een vertrouwde ambachtelijke smaak. Deze was en bent u van ons gewend, maar deze garanderen wij u ook in de toekomst. 

Door innovatie en creëren

Wij gaan met onze tijd mee. Dit betekend ook dat wij nu, maar zeker ook in de toekomst maatschappelijk verantwoord bezig willen zijn.

Keurslagerij Taam wil in de toekomst een duurzame slagerij zijn, wij zullen nu en in de toekomst beslissingen nemen om het bedrijf duurzamer te maken. Wij hebben reeds een duurzame ketel aangeschaft, wij verkopen eerlijk vlees, wij scheiden plastic en willen in de toekomst steeds meer maatschappelijk verantwoord bezig zijn!

Johan Taam

Johan Taam

Slager heb ik altijd willen worden – ik ben opgegroeid met het vak. We woonden boven de zaak en hadden het goed. Mijn vader werkte jaren als chef­slager in Hilversum, maar wilde graag voor zichzelf beginnen. Iemand wees hem op een bestaande winkel op het platteland – Edam – en die uitdaging ging hij aan. Hij deed zijn werk met passie: slachten, worsten maken, klanten helpen. Dat vond ik mooi. Ik heb de slagersvakschool gedaan en veel van mijn vader geleerd. Na dertig jaar kwamen mijn broer Peter en ik in de zaak – het werd Piet Taam en zonen. Ik stond in de winkel, mijn broer werd productieslager en werkte vooral achter de schermen.

Na tien jaar besloot Peter te stoppen. Die keuze heb ik gerespecteerd. Vanaf dat moment werd ik volledig zelfstandig en runde ik de zaak samen met mijn vrouw Leontine. Zij was het gezicht van de winkel, mensen kwamen vaak speciaal voor haar naar Taam toe.

Wat ik het mooist vind aan mijn vak? Ik geniet overal van – mijn winkel, klantcontact, het etaleren van vleeswaren en worsten die wij nog zelf maken... Vlees is een prachtig product

Veranderingen in de slagerij

Door de jaren heen hebben Leontine en ik veel veran­derd. De slagerij ziet er anders uit dan vroeger: het assortiment is niet alleen uitgebreid, de winkel ook. Meer ruimte is er niet. Als slagerij schotelen we onze klanten dagelijks verse maaltijden voor. Andijvie, macaroni, spareribs en salades: het aanbod is heel divers. Of ik die recepten van mijn vader heb meegekregen? Nee. Wat we thuis lekker vinden koken we ook in de winkel. We maken bijna alles zelf. Daarin zijn wij onderscheidend aan andere slagerijen – en daar ben ik trots op. Onze taakverdeling onderling was goed. Leontine maakte vaak de maaltijden of regelde de facturatie. Toen zij drie jaar geleden overleed hebben Robbert en het team die taken overgenomen. Daardoor hebben we de zaak draaiende kunnen houden.

Prachtig product

Wat ik het mooist vind aan mijn vak? Ik geniet overal van – mijn winkel, klantcontact, het etaleren van vleeswaren en worsten die wij nog zelf maken... Vlees is een prachtig product, het is heerlijk om daar mee bezig te zijn. Het is de kunst van het vak om je te blijven specialiseren. Ik probeer continue in te spelen op trends en wensen van mijn klanten. Mensen willen weten waar hun vlees vandaan komt, of het puur is, biologisch, wat voor leven de dieren hebben gehad. Wij halen ons vlees – net als vroeger – bij de boer vandaan. Ons rundvlees komt bijvoorbeeld van de Blonde d’Aquitaine uit Twente, ons varkensvlees uit de Beemster en de Blije Ilper kip oorspronkelijk uit Frankrijk.

Ontdekkingstocht

Ik ben benieuwd welke koers Robbert straks gaat varen. Hij is super fanatiek – maar ik heb hem nooit gepushed om de zaak over te nemen. Misschien vindt Robbert een andere formule voor de winkel en gaat hij het heel anders doen. Ik vind dat prima. Het wordt zijn eigen ontdekkingstocht.’ 

Robbert Taam

Op donderdagen ga ik naar school in Heerhugowaard. Ik ben bijna klaar met mijn winkelslagersopleiding – maar uitgeleerd ben ik nog niet. Hierna wil ik de chef­slagersopleiding volgen. Het is belangrijk om de juiste kennis te hebben. Ik leer de beginselen van het slagersvak, maar ook een stukje voorraadbeheer, marketing en leidinggeven. Daarnaast doe ik zo veel mogelijk praktijkervaring op in verschillende slagerijen, maar ik blijf achter de schermen betrokken bij het bedrijf van mijn vader. Momenteel werk ik bij een ecologische slagerij in Amsterdam.Door te ontdekken hoe andere slagerijen het doen kan ik mijn eigen visie ontwikkelen.

Er zijn veel mogelijkheden en ik heb veel ideeën. Misschien wel het belangrijkste: elk product moet verantwoord zijn, maar ook betaalbaar. Ik hoop mijn klanten te kunnen inspireren.

 

Geen slager

‘Ik heb altijd gezegd dat ik geen slager wilde worden – mijn ouders vonden dat prima. Sterker nog: zij hebben mij altijd gestimuleerd om verder te kijken dan de winkel van mijn vader en door te leren. Tijdens mijn studie werkte ik, net als Sjoerd nu, in de worstmakerij maar het hoefde niet. De drang om te ondernemen heeft er wel altijd in gezeten. Na de havo ben ik een economische hbo­studie gaan doen. Toen mijn moeder drie jaar geleden overleed had dat geen prioriteit meer. Ik wilde er voor mijn vader, broer en zus zijn. In die tijd ben ik in de slagerij taken gaan overnemen die mijn moeder op zich nam. Die liefde voor het slagersvak is zich toen pas gaan ontwikkelen.’

Beleving producten

Mijn vader heeft een mooi bedrijf – maar het kan altijd beter. Ik kom regelmatig met voorstellen: pap, misschien moeten we dit anders doen. In het begin vond hij dat moeilijk, nu lijkt mijn enthousiasme hem aan te steken. Uiteindelijk neem ik de winkel over – en daar hoort mijn eigen beeld van het slagersvak bij. Of ik wat over mijn visie kan zeggen? Beleving van producten wordt steeds belangrijker. Daarnaast moeten de producten onderscheidend en ambachtelijk zijn. Dat betekent dat ik in de toekomst nog meer zelf wil maken dan mijn vader nu doet. Meer specialiseren, het assortiment vergroten of juist verkleinen... Er zijn veel mogelijkheden en ik heb veel ideeën. Misschien wel het belangrijkste: elk product moet verantwoord zijn, maar ook betaalbaar. Ik hoop mijn klanten te kunnen inspireren.

Ontwikkelen en kennis opdoen

Mijn vader was 25 toen hij in de zaak terecht kwam, maar ik heb nog wel een paar jaar nodig om de zaak samen met mijn vader te runnen. Ik wil mezelf eerst optimaal ontwikkelen en genoeg kennis opdoen. Daarna ben ik er klaar voor om een paar jaar samen aan het roer te staan. Samen kunnen we nieuwe ideeën realiseren en producten introduceren. Daarna zien we wel. Of ik in Edam wil blijven? Die kans is groot. Mijn hart ligt in Edam.’

Gratis magazine Proef

8 keer per jaar verschijnt het gratis magazine Proef. Boordevol lekkere recepten en informatie. Het ligt voor u klaar in onze winkel!

Cadeautip!

De Keurslager cadeaukaart is leuk om te geven en lekker om te krijgen. Bepaal zelf de waarde en kies een passende variant. De kaarten zijn te koop en te besteden bij alle Keurslagers in Nederland.

Aantrekkelijk spaarsysteem

Wij voeren een aantrekkelijk spaarsysteem. U spaart met de Keurslager Spaarpas eenvoudig voor maar liefst 32% contante spaarwinst! Doorsparen voor de vele prachtige cadeaus uit de speciale cadeaugids is nog aantrekkelijker. Neem ‘m mee in de winkel!

Elke 2 weken een nieuwe Special

Elke 2 weken introduceren wij een nieuwe Special. Wij maken dan een nieuw en origineel vleesproduct met daarin bijvoorbeeld kruiden, groenten en kaas verwerkt. Ze zijn eenvoudig te bereiden, waardoor u in korte tijd iets speciaals op tafel zet.

Particulier, bedrijf en Vereniging

Het team van Keurslagerij Taam staat altijd klaar voor onze klanten die onze winkel bezoeken. Ambacht, service, kwaliteit staat bij ons op de eerste plaats. Naast de klanten die onze winkel bezoeken leveren wij ook aan kantines in de regio en andere derden.

Zo bevoorraden wij dagelijks de kantines van BOON Edam, Bose Edam/Volendam en Smilde Bakery. Verder leveren wij dagelijks verse broodjes aan Frikkee “the shop” en leveren wij vele producten aan Cees Pels in Broek in Waterland. Naast de directe levering aan derden verzorgen wij ook de catering van een aantal bedrijven, verzorgen wij personeel barbecues en noem het maar op. Dit alles maken wij op maat naar de wensen van een bedrijf.

Keurslagerij Taam is al vele jaren lid van het sponsorteam van EVC (Edamse Voetbal Club), hiernaast verkoopt EVC in de sportkantine ook enkele producten uit onze winkel. Na elk seizoen verzorgen wij ook diverse barbecues voor teams en leden op het EVC complex. Naast de voetbalclub doen diverse andere verenigingen, waaronder de watersport vereniging van Edam ook een beroep op onze verzorgde barbecues.

TAAM, keurslager

Hoogstraat 3
1135BZ Edam
0299371751

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:30
dinsdag 08:30 - 18:30
woensdag 08:30 - 18:30
donderdag 08:30 - 18:30
vrijdag 08:30 - 18:30
zaterdag 07:30 - 16:00
zondag Gesloten