TAAM, keurslager

Verleden

Tradities, recepten uit het verleden meegenomen!

Keurslagerij Taam is in 2015 al vijftig jaar gevestigd in de oude binnenstad van Edam. Piet en Merie Taam, namen op 24 mei 1965 de slagerij over van Riekus Oud en werden in 1970 toegelaten tot de landelijke Vereniging van Keurslagers. Piet komt oorspronkelijk uit de Rijp en Merie uit de Beemster.

In 1968 werd de slagerij uitgebreid met een nieuwe slachtplaats en een worstmakerij. In de jaren daarna is de slagerij nog twee keer verbouwd en gemoderniseerd maar dit bleek niet voldoende. In 1976 werd er op de bestaande plek een geheel nieuw pand gebouwd met oude kerkstenen uit Friesland. Piet heeft van Riekus Oud een aantal recepten overgenomen, waaronder de gekookte worst. Deze worst wordt volgens oud recept gemaakt en behoort nog steeds tot één van de best lopende producten in de slagerij.

In 1990 namen de broers Peter en Johan Taam de slagerij over van hun vader. In 1994 stapte Peter eruit en bleven Johan en Leontine Taam de eigenaars. Zij gebruikten authentieke recepten, maar met modernere machines en technieken. Ook hebben zij specialiteiten, catering, maaltijden en vernieuwende producten toegevoegd of uitgebreid. Piet en Merie Taam waren innovatief, zij liepen voor op hun tijd en dit hebben Johan en Leontine in de jaren daarna voortgezet. In 2012 overleed Leontine en heeft Johan de slagerij voortgezet met zijn team en Robbert op de achtergrond.

 

Piet Taam

Slagersvak is prachtig

Alles aan het slagersvak is prachtig: als ik morgen opnieuw geboren word ben ik overmorgen slager. Ik heb zes klassen doorlopen op de lagere school, maar er was geen geld voor een fiets. De buurman was slager, ik ben voor hem gaan werken. Als mijn leraar in de slagerij langskwam gaf ik hem een halve metworst. Dan hoefde ik niet naar school. Toen ik veertien was, ben ik in de leer gegaan bij Jan Jonker in de Beemster. Eén keer in de week ging ik naar school, de rest deed ik in de slagerij. Worst maken, slachten. In de jaren daarna heb ik bij verschillende slagerijen gewerkt, tot ik een vacature tegenkwam van een filiaalhouder bij een Hilversumse slager. Ik trouwde mijn Merie en we vertrokken naar Hilversum. Daar hebben we drie jaar gewerkt en gewoond. Eén van mijn vroegere bazen belde me op en zei: ‘Piet, er staat een slagerij in Edam te koop. Echt wat voor jou’.

‘We kregen geld van het Waarborg­ fonds, daarmee hebben we de zaak gekocht. Peter was toen twee, Johan werd in die tijd geboren. We woonden achter de winkel. Merie en ik hebben keihard gewerkt. Het pand bestond vooral uit oude troep – het enige originele wat er nog staat is een keukenmuur. We hadden twee schuurtjes waar de koeien werden geslacht. Tot de Keuringsdienst langskwam – daarna mocht het niet meer. Er moest een slachtplaats gebouwd worden. Dat is gebeurd. Maandagochtend begon­nen we om zeven uur als de keurmeester kwam. De koeien werden dan eerst levend gekeurd en daarna geslacht. Drie op een ochtend, zo ongeveer. De varkens wer­den op zondagmiddag gebracht. Er is er weleens eentje ontsnapt. Die liep dan over de dam.’

Knappe vent ‘Er was al snel een vaste klantenkring: alle vrouwen wilden naar de slager in Edam. Dat kwam door die knappe vent achter de toonbank. Niet alleen in de winkel veranderde er veel, ook het assortiment ging op de schop. Mijn voorganger had nog nooit van een slavink gehoord. In 1970 ben ik Keurslager geworden. We begonnen met producten waar niemand in Edam ooit van had gehoord. Daarnaast verkochten we verse maaltijden – nasi, bami, lasagne en chilli con carne. In die tijd hadden Merie en ik een winkelmeisje en drie knechten achter. De rest deden we zelf.’ Trots ‘Ik heb zo hard gewerkt dat ik op mijn 48ste geen stap meer kon zetten. Ik ben afgekeurd en moest een tijd revalideren. Peter zat op dat moment in militaire dienst. Met een groot stuk ossenhaas heb ik Johan daaruit kunnen houden. Toen zijn ze in de zaak komen werken. Ik heb de zaak drie jaar aan hen verhuurd, daarna hebben ze het gekocht. Het meest trots ben ik op Merie, mijn kinderen en kleinkinderen. Ze hebben het heel goed gedaan.

Knappe vent ‘Er was al snel een vaste klantenkring: alle vrouwen wilden naar de slager in Edam. Dat kwam door die knappe vent achter de toonbank.

TAAM, keurslager

Hoogstraat 3
1135BZ Edam
0299371751

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:30
dinsdag 08:30 - 18:30
woensdag 08:30 - 18:30
donderdag 08:30 - 18:30
vrijdag 08:30 - 18:30
zaterdag 07:30 - 16:00
zondag Gesloten