TAAM, keurslager

HET AMBACHT WORST MAKEN

Passie voor het vak

“Als jongen van zestien ging ik in de worstmakerij van mijn vader werken. Ik vond worst maken meteen erg interessant. Nadat ik stopte met mijn studie ben ik de slagersvakopleiding gaan volgen en inmiddels heb ik al mijn vakdiploma's behaald. Heel bewust heb ik gekozen om mij vervolgens te specialiseren in het maken van worst, wat écht een vak apart is. Het komt namelijk aan op details en continuïteit in processen en om die te optimaliseren en te waarborgen ben ik de opleiding meester worstmaker gaan volgen. Ik werd uitgedaagd om andere worstsoorten en vleeswaren te maken én ik heb geleerd om fout-analyses toe te passen. De interesse die de worstmakerij als zestien- jarige bij mij opriep heeft zich ontwikkeld tot mijn passie. Ik voel mij een gelukkig mens omdat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken!

Durven te ontwikkelen

Van oudsher zijn we een échte traditionele Noord- Hollandse slager. Dit houdt in dat worst en ham sterk gerookt en gekruid moeten zijn. Vandaag de dag ligt onze focus ook op het maken van verduurzaamde worstsoorten en vleeswaren zoals droge worst, chorizo en gerookte ossenworst. Onze huisgemaakte rauwe hamsoorten hebben ook een vaste plek in het assortiment gekregen. Na de verbouwing van onze winkel is de mogelijkheid ontstaan om deze verduurzaamde vleeswaren aan het plafond te drogen. Samen met mijn collega-worstmaker maken wij verse gerookte kipfilet van onze scharrelkippen én hebben wij een licht pittige, half smeerbare leverworst ontwikkeld. Voor meer variatie in het assortiment wisselen wij een aantal specialiteiten af. Heerlijke gebraden kalkoenfilet, kalfspastrami of bijvoorbeeld een runderham.

Op zoek naar unieke smaken

Vlees is in de slagerij de belangrijkste grondstof. In de worstmakerij zijn hulpstoffen minstens zo belangrijk, bijvoorbeeld meel en specerijen. Mijn voorkeur gaat uit naar enkelvoudige specerijen zoals witte peper en kardemom. Kruidenmixen stel ik zelf samen waardoor er een unieke smaakcombinatie ontstaat. Het is de kunst om hier een goede balans in te vinden en dat kost tijd en geduld. Wanneer ik deze heb gevonden proef je echt het verschil ten opzichte van een kant-en-klare specerijenmix.“

Robbert Taam

TAAM, keurslager

Hoogstraat 3
1135BZ Edam
0299371751

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:30
dinsdag 08:30 - 18:30
woensdag 08:30 - 18:30
donderdag 08:30 - 18:30
vrijdag 08:30 - 18:30
zaterdag 07:30 - 16:00
zondag Gesloten